De entree van ons terrein bevindt zich aan de Garderbroekerweg. Je herkent ‘m aan de AVM/VVM zuil die langs de weg staat. Daarvandaan leid je een asfaltweg naar ons terrein.
Al die kranen, bussen en vrachtwagens lusten wel wat. Om het wagenpark draaiend te houden beschikken we over onze eigen tankplaats. Da’s wel net zo handig.
Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat ons materieel er altijd zo schoon uitziet? Dat komt omdat de bussen, vrachtwagens en kranen met regelmaat gewassen worden op de wasplaats.
Afhankelijk voor het type hijswerk maken de torenkranen en verreikers gebruik van verschillende attributen. De middelen die we wat minder vaak gebruik staan, met wat setjes extra banden, opgesteld in de stelling.
Sinds 2019 transporteren we de containers voor het asbest zelf. Hiervoor beschikken we over twee DAF-vrachtwagens. Hiermee worden lege containers op het project afgeleverd, waarna ze na de sanering weer opgehaald worden.
Om de verreikers van project naar project te transporteren, maken we gebruik van onze eigen vrachtwagens met diepladers. De diepladers zijn voorzien van een starre en roterende verreiker. Die komen goed van pas bij de asbestprojecten.
Met een team van meer dan 50 mensen zal je begrijpen dat we ook behoorlijk wat parkeerruimte nodig hebben. Voor het parkeren hebben we alle ruimte op ons eigen terrein. En wie als laatst komt? Die moet een paar meter verder lopen.
Op een mooie zomerdag verruilen we de kantine toch liever voor het terras. Schuif je ook eens aan? De grote stamtafel biedt ruimte genoeg. Kom maar op met die sterke verhalen.
Aan de voorzijde van het pand bevindt zich de entree. Als je hier naar binnen loopt bevinden zich links en voor je de kantoren. Rechts ga je naar de kantine. We hebben ook nog een kelder met spreekruimte en wat ruimte voor opslag.
Een bakje koffie in de vroege ochtend en een drankje aan het einde van de dag; de kantine is het centrale punt in ons pand waar we elkaar als team ontmoeten. Hier hangt ook de planning voor de hele week.
Het onderhoud aan onze kranen en verreikers doen we zoveel mogelijk in eigen huis. We lopen alles periodiek na om te voorkomen dat we onverhoopt stil komen te staan. Hiervoor beschikken we over onze eigen onderhoudsmonteurs.
Misgrijpen, daar houden we echt niet van. We houden daarom meer dan voldoende voorraad aan van de beschermingsmiddelen, veelal wegwerp, die we dragen tijdens het saneren. Deze staan opgeslagen in de stelling.
Al is onze kantine het thuishonk voor gezelligheid; een beetje beweging en ontspanning vinden we ook belangrijk. Daarom zijn we na het werk op mooie dagen meer dan eens te vinden op het volleybalveld met buitenkantine.
Elk team bestaat uit een DTA’er (Deskundig Toezichthouder Asbest) en DAV’ers (Deskundig Asbest Verwijderaars). Samen beschikken ze over een goed uitgeruste Mercedes Sprinter met daarin alle benodigde materialen.
Ieder moment dat je het gebied waarin het asbest gesaneerd wordt verlaat, moet je je douchen. Dit om te voorkomen dat je in aanraking komt met asbest. En zeg nou eerlijk; op een warme zomerdag of koude winterdag is dat echt geen straf.
Het asbest wordt tijdens het saneren afgevoerd naar onze eigen, zwarte containers. Onze chauffeur zorgt dat er één of meerdere containers klaarstaan voordat we beginnen en haalt ze weer op nadat wij vertrokken zijn.
Bobbie is een mooi woord voor onze hulp tijdens het saneren. Het is een starre, compacte verreiker die tijdens het saneren het asbest bij de verreiker ophaalt en naar de container afvoert. Efficiëntie ten top.
Voor het heffen van de werkbak bij de asbestprojecten maken we gebruik van roterende verreikers. Deze zijn behendig en veelzijdig inzetbaar en worden door VVM ook ingezet bij andere (bouw)projecten.
Onze saneerders werken altijd vanuit een werkbak. Je werkt dus nooit vanaf het dak om te voorkomen dat je door het dak naar beneden valt. Je sta dus altijd op een vlak werkplatform en voor de veiligheid ben je ook altijd aangelijnd.
Als asbestsaneerder betreed je het afgezette gebied altijd met adembescherming en beschermende kleding. Op die manier kom je nooit in aanraking met de losse vezels van asbest. Veiligheid staat bij ons altijd op nummer 1.
We kunnen niet voorkomen dat er asbestdelen van het dak vallen en naast de stal of het pand terechtkomen. Daarom wordt er rondom het hele project plastic gelegd, dat na de sanering met het asbest afgevoerd wordt.
Nadat het asbest verwijderd is, wordt het volledige dak gezogen. Op die manier zorgen we ervoor dat de losse asbestdeeltjes en het stof ook verwijderd is, zodat er geen asbest achterblijft. Het resultaat wat wij opleveren is een ‘gezogen dak’.
Voordat we starten met het saneren wordt er een groot gebied rond het asbestproject afgezet met linten. Ter verduidelijking plaatsen we waarschuwingsborden. Tijdens het saneren is het hele gebied verboden terrein. Na vrijgave wordt het lint weer weggehaald.
Tijdens het saneren worden onze saneerders geholpen door een collega van VVM. Met een truck met dieplader vervoert hij de verreikers. Tijdens het saneren is hij de machinist van de verreiker.